Czego potrzebujemy: spód: 60 g daktyli 20 g wiórków kokosowych 30 g płatków owsianych masa: 200 g kaszy jaglanej 600 ml mleka 3 łyżki erytrytolu - lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie 25 g masła orzechowego warstwa górna: 20 g Sugar Free Jelly wiśniowa 100 g Cherry in Jelly Jak wykonać: Spód - daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 30 [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Spaghetti, czyli długi, cienki makaron znany jest z kuchni włoskiej, ale bardzo popularny jest również na całym świecie. Makaron jak to makaron - jedni wolą rurki, inni świderki, a jeszcze inni spaghetti. Wybór jest naprawdę duży. Weganie mogą teraz śmiało korzystać z mody panującej w sieciowych sklepach, które prześcigają się w poszerzaniu oferty [...]
Mam wrażenie, że dawniej słowa hummus i wegetarianin były wręcz nierozłączne. Jeśli ktoś nie je mięsa, to na pewno je hummus. Nawet częściej potrawa ta była kojarzona z nurtem dietetycznym niż faktem, że to element kuchni bliskowschodniej. Dziś już na szczęście się to zmieniło. Hummus gości na talerzach każdego, niezależnie od stosowanej diety. I [...]
Sezon grillowy w pełni, więc wiele osób zmierza po wszelkiego rodzaju kiełbaski, karkówki itp. Można pomyśleć, że grill nie jest dla wegan, ale na szczęście nie muszą się oni czuć wykluczeni. Wiele marek z sieciowych sklepów oferuje całą gamę produktów wegańskich od kiełbasek, po różnego rodzaju burgery. Sos czosnkowy dla wegan Grill kojarzy się [...]
[...] jeśli planujesz np. na śniadanie kanapki z taką pastą, to dobrze by było dodać jeszcze coś, co uzupełni ten makroskładnik w posiłku. Świetnym pomysłem będzie odżywka białkowa wege. Skład Marchew żółta 33%, soczewica żółta gotowana 20%, pasternak 14%, olej rzepakowy, ananas 9%, cukier, sól, przyprawy (w tym gorczyca), błonnik bambusowy, [...]
Czego potrzebujemy: 100 g obranych szparagów - u mnie 8 sztuk 50 g proszku Protein Pizza 15 g mąki orkiszowej 70-80 ml wody Do posypania: gruboziarnista sól, czarnuszka, chia Jak wykonać: Ciasto na pizzę robimy zgodnie z instrukcja na opakowaniu - proszek rozrabiamy z wodą i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę orkiszową i [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 60 g masła w temperaturze pokojowej 60 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 1 jajko szczypta soli Farsz: 300 g szparagów pół cebuli 50 g suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe 150 g śmietany 18 % 2 jajka 15 g mąki orkiszowej sól i pieprz Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: Mięso 600 g polędwiczki wieprzowej 20 g oleju czosnkowego lub olej + 3 ząbki czosnku tymianek, pieprz, sól Sos 500 g pieczarek pół cebuli 10 g oleju kokosowego pieprz, sól Dodatki: 200 g komosy ryżowej 500 g szparagów Jak wykonać Polędwiczkę kroimy na dość grube plastry i każdy rozbijamy delikatnie ręką. Marynujemy w oleju i [...]
Czego potrzebujemy: 200 g gorzkiej czekolady 200 g serka wiejskiego 70 g syropu klonowego lub miodu ( dla wersji light ksylitol, dla wersji ultra light stevia/tagatoza ) 2 jajka 70 g mąki kokosowej 60 g kakao 100 g stałej części mleka kokosowego szczypta soli Jak wykonać: Blendujemy serek wiejski. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub [...]
Czego potrzebujemy: 200 g cukinii 40 g marchewki 1 jajko 20 g żółtego sera 30 g dowolnej mąki pół małej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka Dzika oliwa czosnkowa Jak wykonać: Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy, zostawiamy na kilka minut. Jeśli cukinia puści wodę - odciskamy. Dodajemy jajko, mąkę, [...]
Czego potrzebujemy: 450 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 15 g oleju kokosowego 400 g cukinii 400 g papryki 250 g pieczarek 700 g passaty pomidorowej około 300 ml wody przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano Jak wykonać: Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. [...]
Tofu to produkt lubiany przez wiele osób, ponieważ można z nim zrobić właściwie wszystko. Jego smak jest neutralny, dlatego pasuje do wielu różnych dań. Co więcej, przejmuje szybko smak przypraw, których używamy. Może stanowić podstawę posiłku, zastępując porcję mięsa, lub być dodatkiem np. do sałatki. Najczęściej znaleźć możemy tofu naturalne [...]
Mleko to jeden z najczęściej stosowanych produktów w każdej kuchni. Czy to do kawy, czy płatków śniadaniowych, a nawet do wypieku ciast. Rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie trzeba mieć jednocześnie na myśli pożegnanie z ulubioną formą śniadań lub kubka białej kawy. Tradycyjne mleko można z powodzeniem zastąpić mlekiem, czy też [...]
Kto powiedział, że wegetarianie i weganie jedzą tylko owoce, warzywa no i jakieś zboża? Kto powiedział, że lubują się tylko w sałatkach i zdrowych koktajlach? Owszem, tego typu potrawy są częste w menu wegetarianina i weganina, ale wśród tych osób są także miłośnicy słodkości. Słodycze na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z produktem [...]
Makarony to popularna baza wielu dań. Jemy je z sosami, w formie zapiekanek, czasami na słodko, a innym razem wytrawnie. W diecie wegan makaron niestety nie występuje, ponieważ robi się go zwykle z dodatkiem jajek. Jak się okazuje, makaron można zrobić także ze strączków! I to bez użycia jaj. W serii Go Vege znajdziemy kilka ciekawych propozycji, [...]
Jeśli jesteś kawoszem, to z pewnością zainteresuje Cię wegańska kawa. Kawa sama w sobie jest pochodzenia roślinnego. Nie ma też obecnie problemu ze zrobieniem kawy białej. Na rynku jest całe mnóstwo alternatyw dla mleka krowiego, zatem taką wegańską kawę zrobisz sobie w domu sam. Nawet idąc do kawiarni, zazwyczaj masz wybór. W sklepach można też [...]
Kolorowe galaretki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak mama wlewała gorący, pachnący owocami płyn do miseczek, a ja co chwilę zaglądałam do lodówki czy już stężały. Taka forma deseru nieco odeszła w zapomnienie, ale przechodząc ostatnio w sklepie obok półki z produktami bio, wpadły mi w oko saszetki z wegańskimi galaretkami. Czemu by nie [...]
Czego potrzebujemy: 600 g jabłek 20 g erytrytolu łyżeczka cynamonu łyżka soku z cytryny 170 g mąki pszennej lub orkiszowej 20 g mąki kokosowej 20 g wpc/izolatu 1 jajko 150 g naturalnego skyru 40 g erytrytolu ( do jabłek ) 15 g masła pół łyżeczki proszku do pieczenia Jak zrobić: Mąki, wpc, erytrytol, proszek do pieczenia mieszamy w misce, dodajemy [...]
Jeśli chodzi o roślinne pasztety i różnego rodzaju pasty kanapkowe, to dieta wegańska daje szerokie pole do popisu. Przepisy są banalne, często wystarczy zmiksować fasolę z puszki z przyprawami i wychodzi konkretny dodatek do kanapek. Z pasztetami jest nieco więcej roboty, bo zwykle jest więcej składników, dochodzi pieczenie, stygnięcie itp. [...]